Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları

Barış Tutakli
3 min readDec 4, 2021

Tasarım Odaklı Düşünme sürecinin ilk aşaması olan “empati” nedir?

Empati

Bir problemin farkına varabilmek ve çözüm oluşturabilmek için empatinin büyük bir rolü vardır. Empati aşamasında hedef kitlemiz ile ne kadar çok etkileşimde bulunursak o kadar doğru sonuçlar elde etme ihtimalimiz artar. Sadece varsayımlar yaparak veya kendi düşündüklerimizle problemi çözmeye çalıştığımız zaman asıl gerçeklerden uzaklaşabiliriz. Bundan dolayı hedef kitlemizi ne kadar iyi incelersek ve kaynaklarımızı artırırsak ileriki süreçleri tamamladığımızda oluşabilecek mali kayıpları en aza indirgemiş oluruz. Mali kayıpları belki telafi edebiliriz ama zaman kaybını telafi edemeyiz. Bundan dolayı bu süreci olabildiğince verimli geçirmeye çalışarak zaman kaybını minimize edebiliriz.

Peki bu süreçte hangi araçlardan faydalanabiliriz?

Hedef kitlenin çevresini inceleyebiliriz, anketler yapabiliriz, bireylerle veya gruplarla röportajlar gerçekleştirebiliriz. Bilgi toplarken unutmayalım ki söylenenler kadar yapılanlar da büyük öneme sahiptir. Maksimum faydayı sağlayabilmek için ses veya video kaydı dışında ayrıca notlar alarak verilerimizi çoğaltmış oluruz. Röportaj esnasında “5 N” tekniğini kullanarak daha detaylı cevaplar almaya çalışabiliriz. “5 N” tekniğinde 5 defa “neden” sorusunu sorarız. Bu şekilde ilk bakışta fark edilemeyecek detayları yakalama şansımızı artırmış oluruz. Röportaj sonunda ise elde ettiğimiz verilere ek olarak görsel veya işitsel kaynaklar talep ederek kaynaklarımızı çeşitlendirmiş oluruz. Kısaca diyebilirim ki temeli sağlam adımlarla oluşturursak daha sonraki süreçleri kolaylaştırmış oluruz.

Tanımlama

Empati aşamasında oluşturduğumuz bilgiler ışığında problemi tanımlamaya çalıştığımız aşamadır. Bu etapta problemi tanımlamak için “Koordinat Düzlemi” yöntemini kullanabiliriz. Bu yöntemi uygulayabilmek için 2 kriter belirleriz ve tanımladığımız problemleri bu iki kriterle olan ilişkilerine göre koordinat düzlemi üzerinde konumlandırırız. Konumlandırma işlemini gerçekleştirdikten sonra eksen üzerinden kriterlerimize en uygun olanı seçeriz.

Tasarlama

İlk iki etapta hem hedef kitlemiz hakkında bilgi edinmiş olduk hem de problemi tanımlamış olduk. Yaratıcılığımızı konuşturmanın zamanı geldi! Olağan fikirlerin dışına çıkabilmemiz için çılgınlar gibi fikir üretmeliyiz. Beyin fırtınası yaparken aklınıza gelen fikirlerin saçma veya çılgınca olması sizi engellemesin! Belki de aradığınız çözüm oradadır ve siz fark edememişsinizdir😊 Beyin fırtınasını geniş bir zaman diliminden ziyade kısıtlı bir zaman aralığı içinde yaparsanız potansiyelinizin dışına çıkmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki kısıtlı zaman ve kısıtlı imkanlarla optimum sonucu elde etmeye çalışıyoruz.

Beyin fırtınası dışında bahsetmek istediğim bir diğer metot ise “Rastgele kelimeler” metodudur. İlk bakışta tanımladığımız problem ile ilişkili olmayan rasgele kelimelerden çözüm üretmeye çalışırız. Ayrı ayrı düşündüğümüz kavramların arasında bağlantı bularak yaratıcı çözümler bulmamızı sağlayabilir. Başlangıçta hiç tahmin edemeyeceğimiz sonuçlar bile elde edebiliriz.

Prototipleme

Ürünün ilk somut halini gördüğümüz aşamadır. Kısıtlı zamanda prototip oluşturmak için figma gibi bir uygulama kullanabilirsiniz veya kağıt, kalem, bant, vb. gibi materyallerden yararlanabilirsiniz. figma ile prototip oluşturmaya başlayacaksanız biraz acele etmeniz iyi olabilir. Çünkü 2022 Şubat ayından sonra ücretsiz olmayacak :(

Test

Tasarım odaklı düşünme sürecinin son aşamasına geldik. Bu aşamada ürünü birçok yönden test ederiz. Test işlemini ilk olarak kendimiz yapabiliriz. Daha sonra farklı senaryolarda test edebiliriz veya hedef kitle üzerinde test edebiliriz.

Madem buraya kadar okudunuz şimdi size bir soru sormak istiyorum. Bir süredir düzenli olarak farklı platformlarda yazılar paylaşıyorum. Bazı yazılarımın okunması bazen binleri geçerken bazıları ise yüzlerde kalıyor. Benim yerimde siz olsaydınız ne yazardınız? Nasıl yazardınız? Paylaşmak istediğiniz fikirlerinizi duymaktan mutlu olurum:)

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle😊 Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Kaynaklar:

--

--